Aydın İl Koordinatörlüğü

Tkdk İle Hayat Bulan Yatırımlar


Aydın – Fidan Süt Çiftliği – Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım

Hayvan başına süt verimini artırma hedefi

Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Donduran köyünde yaşayan Müfid Fidan, kurduğu süt sığırı işletmesinde hayvan başına süt verimini günlük 25-30 litre arasına çıkartmayı hedefliyor.

Fidan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) ilçede düzenlediği tanıtım toplantısıyla Kurumu tanıdı.

Daha sonra TKDK’yı ziyaret ederek detaylı bilgi alan Fidan, danışman firmayla anlaşarak proje hazırlayıp IPARD I Programı 12. Başvuru Çağrı İlanı döneminde Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Tedbiri kapsamında Kuruma sundu.

Fidan, projesi onaylandıktan bir süre sonra bir proje daha sundu ve 2 projenin bir milyon 415 bin liralık toplam yatırım tutarının yüzde 65’ini hibe alarak işletmesini kurdu ve kapasitesini artırdı.

İşletmesinde şu an 96 baş hayvanı bulunan Fidan, saf ırk hayvanlar alarak hayvan başına günlük süt verimini 20 litreden 25-30 litre arasına çıkartmayı hedefliyor.

Faydalanıcı Fidan, yaptığı açıklamada, hibe sayesinde sıfırdan bir tesis kurduğunu söyledi.

Planladığı şekilde yoluna devam etmeyi ümit ettiğini belirten Fidan, “Çevremdeki arkadaşları bu desteklerden faydalanmaları için hep uyarıyorum. Arkadaşlarım ilk önce istekli yaklaşmıyor. Böyle büyük paraların hibe olarak verilmeyeceğini düşünerek çekimser yaklaşıyorlar. Elimden geldiğince çevremdekileri teşvik etmeye çalışıyorum.” dedi.

Fidan, çiftliğindeki 96 hayvanın 70’inin sağmal olduğunu dile getirdi.

Hayvan başına süt veriminin günlük ortalama 20 litre olduğunu ifade eden Fidan, Almanya ve Avusturya’dan saf ırk simental cinsi inek getirerek kapasiteyi 25-30 litre arasına çekmeyi hedeflediğini aktardı.

Aile işletmesi olduklarını vurgulayan Fidan, 4 kişi çalıştıklarını kaydetti.