Aydın İl Koordinatörlüğü

TKDK İle Hayat Bulan Yatırımlar


Aydın – Çam fıstığı işleme tesisi

Aydın'ın Koçarlı ilçesine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibesiyle kurulan çam fıstığı işleme tesisinde yıllık 50 ton üretim yapıyor.

Girişimci Serkan Karatosun, 20 yıldır geleneksel usüllerle çam fıstığı işlemeciliğiyle uğraşırken TKDK tanıtım toplantısında çam fıstığı sektörüne destek sağlandığını öğrendi. Bunun üzerine çağın koşullarına uygun yeni bir işletme kurmaya karar veren Karatosun, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesiyle ilgili TKDK Aydın İl Koordinatörlüğüne proje sundu.

Karatosun, yapılan değerlendirmelerin ardından toplam yatırım tutarı 1 milyon 782 bin liralık projesi için 880 bin lira hibe almaya hak kazandı. Aldığı hibeyle tesisine makine ekipman alan Karatosun’un işletmesinde 14 personelle yıllık 50 ton üretim yapılıyor.

Karatosun, yaptığı açıklamada, yeni yatırımla daha önce elle kırdıkları kozalakları artık modern koşullarda ayrıştırdıklarını ve daha fazla çam fıstığı işlemeye başladıklarını söyledi.

Kozalaktan çıkarılan fıstık içini işleyip paketleyerek tüketime hazır hale getirdiklerini belirten Karatosun, "Ürünlerimiz iç piyasada birçok zincir marketin raflarında satılıyor. Ayrıca İtalya, İspanya ve Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. Her geçen gün büyüyerek gelişen işletmemiz için bundan sonraki en büyük hedefimiz onu ünlü bir marka haline dönüştürmek. Biz böyle yatırımları kendi imkanlarımızla yapmaya kalksaydık belki 10 yıl sonra yapabilirdik. IPARD fonları bizi 10 yıl ileriye götürdü." ifadelerini kullandı.

Karatosun, TKDK'nın sağladığı geri ödemesiz mali desteğin yatırım için harika bir imkan olduğunu dile getirdi. Başvuru ve yatırım aşamasında planlı hareket edilmesinin, tüm aşamalarda takibi elden bırakmamanın önemine işaret eden Karatosun, hibe destekleriyle çalışmalarının modern standartlara dönüştüğünü kaydetti.