Aydın İl Koordinatörlüğü

Aydın TKDK'dan 37 Milyon TL Yatırım


     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı İlanı ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbiri ile Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlara ait Proje Başvuru kabulleri 27 Nisan 2018 tarihi itibariyle tamamlandı.
     21 Aralık 2017 tarihinde ilana çıkılan ve 27 Nisan 2018 tarihinde tamamlanan IPARD II programı 3.Çağrı dönemine ilişkin olarak, TKDK Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt açıklama yaptı. Bozkurt, ‘’Ana tedbirler bakımından 2 etap halinde gerçekleştirilen başvuru döneminde ilk olarak, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) ana tedbirinin başvuruları teslim alınmıştır. 27 Nisan 2018 tarihi itibariyle tamamlanan 3.çağrı döneminin 2. etabında da, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlara ait Proje Başvuru kabulleri gerçekleştirilmiştir.’’ dedi.
Bu dönemde Aydın İl Koordinatörlüğüne 26 proje başvurusunun yapıldığını bildiren Bozkurt, başvuruların toplam yatırım tutarının 37 milyon lira olduğunu, tüm projelerin incelemeler sonrası uygun bulunması halinde bu rakamın yaklaşık olarak 17 milyon lirasının yatırımcılarımıza hibe olarak verileceğini söyledi.
     13 Ekim 2017 tarihi itibariyle tamamlanan 2.Çağrı dönemine ait projelerden; süt işleme, kırmızı et kesimhanesi ve meyve ve sebze işleme tesislerine yönelik yatırımların başladığını dile getiren Bozkurt, bu çağrı dönemi ile de başvurusu yapılan projelerin inceleme dönemi tamamlanarak 2018 yılı içerisinde yatırımlarının başlayacağını belirtti.   
     IPARD II programının 3. Çağrı döneminde alınan 26 adet proje başvurusunun detaylarına bakılacak olursa, alınan başvurular; 4 adet süt arıcılık, 7 adet katma değerli ürünler, 2 adet kırsal turizm, 3 adet yenilenebilir enerji, 8 adet süt üreten tarımsal işletme ve 2 adet et üreten tarımsal işletme tesisi yatırımından oluşmaktadır.
     Konu ile ilgili değerlendirme yapan Bozkurt, ‘’IPARD II 3.çağrı dönemi sonuçları ile 26 adet AB standartlarında tarımsal işletmeyi Aydın İlimize kazandırmış olacağız, 4 adet arıcılık projemiz dışında tamamının yatırım tutarı ve kapasitesi yüksek istihdam sağlayacak olan tarımsal işletmelerdir. Kırsal alanda sürdürülebilir tarım için koordinatörlük olarak tüm gayretimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. 3.Çağrı dönemi için gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme çalışmaları bundan sonraki çağrı dönemleri için aralık vermeden devam edecektir. Amacımız şartlar bakımından yeterince potansiyele sahip olan Aydın İlimizi, tarımsal yatırımlar bakımından desteklerden en üst düzeyde faydalandırabilmek’’ olduğunu belirtti.
     Bir sonraki çağrı döneminde, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yarımlar (103) ana tedbiri altında; sür işleme, kırmızı et işleme tesisleri, kırmızı et kesimhane ve parçalama tesisleri, kanatlı eti işleme ve kesimhaneleri, su ürünleri işleme tesisleri ile meyve ve sebze işleme tesisleri (soğuk hava deposu ve paketleme) yatırımlarına destek verileceğini belirten Bozkurt, önümüzdeki aylarda az önce belirtilen yatırımlar için çıkılacağı planlanan çağrı döneminin potansiyel yatırımcılarına çalışmalarına şimdiden başlamalarının ve detaylı bilgi için kurumumuza ziyaret etmelerinin önemini vurguladı.
     Tamamlanmış olan çağrı dönemi ile ilgili son olarak; TKDK’ nın her zaman yatırımcının yanında olduğunu belirten Bozkurt, ‘’Kurum olarak önümüzdeki çağrı dönemlerinde İlimiz ekonomisi açısından önemli olan bu tür desteklerden daha fazla istifade edilmesi beklentisiyle, yatırımların İlimize hayırlı olmasını temenni ederim’’ dedi.