Aydın İl Koordinatörlüğü

Ipard Programı Kapsamında Müsiad’la İş Birliği


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “IPARD Programı İş Birliği Protokolü” imzaladı.

Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda (TKDK) düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün MÜSİAD’la önemli bir iş birliğini başlatmak için bir arada olduklarını söyledi.

TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı’nın etkinliğini daha da artırmak için protokolü imzalayacaklarını belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Bakanlık olarak her zaman bir araya gelip istişareler yapıyoruz. Üretim için atacağımız adımları hep beraber belirliyoruz.  MÜSİAD bizim değerli bir paydaşımızdır. MÜSİAD’la yapacağımız çalışmalar bu ülkenin çiftçisine, bu ülkenin yatırımcısına, bu ülkenin ekonomisine, kısacası 783 bin kilometrekarelik bu cennet ülkenin her bir karesine her bir ferdine dokunacaktır. Amacımız belli, kırsala daha çok yatırım, üreticiye daha çok gelir, istihdama daha çok katkı. Biz, kırsalı uzak diyarlar olarak görmüyoruz. Tüm imkanlarla kırsalı teşvik ediyoruz. Bu protokolle, MÜSİAD IPARD kapsamında ehil ve doğru yatırımcıyı bulmamızı sağlayacak. Bu protokolü çok önemsiyoruz.”

PAKDEMİRLİ’DEN 13 MİLYON AVROLUK HİBE MÜJDESİ 

Pakdemirli, bugün IPARD Programı kapsamında toplam bütçesi 13 milyon avro yani 83 milyon TL’lik hibenin başvuru çağrısına çıktıklarını dile getirdi.

Yöreye uygun kalkınma stratejilerini hazırlayan yerel eylem gruplarına destek sağlanacağını ifade eden Pakdemirli, “Yerel eylem grupları, özel sektör, STK ve kamu kurumlarının bir araya geldiği dernek statüsünde yapılardır. Kurulan bu derneklerin genel giderlerini, bölge üreticilerine yönelik eğitim, seminer, tanıtım faaliyetlerini ve yöre halkının ortak faydasına yönelik projelerini destekleyeceğiz. Yerel eylem grupları, nüfus büyüklüğü ve kapsadığı alana göre program süresince 320 bin ila 400 bin avro arasında destek alabilecektir. LEADER uygulaması ilk etapta 12 ilde uygulanacaktır, 2020 yılından itibaren diğer IPARD illerinde de yaygınlaştırılmasını planlıyoruz. Yerel eylem gruplarına projelerini sunmaları için de 3 ay süre veriyoruz. Başvurular 12 Kasım-12 Aralık arasında TKDK il koordinatörlüklerine yapılacak. LEADER, AB’ye aday ülkeler içerisinde ilk kez Türkiye’de başlıyor. Bu bizim için önemli bir başarıdır. IPARD kapsamında kırsalı kalkınma için sağladığı kaynaktan dolayı Avrupa Birliği'ne teşekkür ediyorum. Bu desteklerin daha da artmasını istiyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu. 

KAAN’DAN ŞEHİR KONFORUNDA KIRSAL VURGUSU

Kaan ise bugün dünyada ekonomideki dengelerin değiştiğini gördüklerini dile getirdi.

Zorlu rekabet ve ticari arenada giderek sertleşen koşulların, kendilerini gelecekte zorlu bir sürecin beklediğine işaret ettiğini vurgulayan Kaan, şunları kaydetti:

“Bu noktada en önemli vurgu, ülkelerin kendi kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak, bu sahalarda yer almalarıdır. Burada da karşımızda beliren konulardan biri, kırsal kalkınma oluyor. Kırsal kalkınmanın sağlanması, politika yapıcılar başta olmak üzere siyasi iradenin kararlılığıyla doğru orantılıdır. Bugün bu kararlılığı görüyoruz. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının önemli rol oynadığını belirterek, bu noktada MÜSİAD olarak bize düşen görev ve sorumlulukların farkında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Giderek kaybolan kırsal kalkınma anlayışını diri tutmamız lazım. Şehir konforunda kırsal sağlanırsa kırsalın cazibesi artar. Altyapıyı destekleyerek, özellikle genç nüfusun yerinde kalmasını sağlayabiliriz. İnsanlarımıza yerinde istihdam sağlayarak, doğdukları topraklardan koparmamalıyız. Kırsalda üretici olan nüfus şehirlerde gıda tüketicisi.”

Pakdemirli ve Kaan, konuşmaların ardından protokole imza atarak, Türk iş dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Törene, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender ve MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.









    Cimer