Aydın İl Koordinatörlüğü

Aydın için Yenilikçi Kadınlar, Yenilikçi Ürünler Çalıştayı’nın Ardından


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "Aydın için Yenilikçi Kadınlar, Yenilikçi Ürünler Çalıştayı," 10 Ocak 2024 tarihinde Koordinatörlük konferans salonunda gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, tarım, gıda, turizm, el sanatları ve özgün yöresel ürünler konularında marka değeri taşıyan ürünler için girişimci kadınlar, akademisyenler, kooperatifler ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Çalıştay, Aydın'ımızın marka değeri olan ürünlerinin üretim potansiyeli ve destekleme fırsatlarını değerlendirmek ve yenilikçi trendlere uygun ürünler hakkında istişarede bulunmayı hedefledi.
Çalıştay, TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR’ın konuşmasıyla başladı. Akar, konuşmasında Aydınlı kadınların gücüne vurgu yaparak ilimizin üretim potansiyelinin Dünya ile buluşması noktasında birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kadınlara öncelik veren IPARD destekleri, Aydın ihracatında AB ikiz dönüşüm hedeflerine uyumun ve kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekti.
ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu’nun moderatörlüğünde mevcut durum ve potansiyel analizi oturumu yapıldı. Bu oturumda, Aydınlı kadın girişimciler sorunlarını ve çözüm önerilerini kendi hikâyelerinden yola çıkarak aktardı. Oturumda katılımcılar, inovatif fikirlerini paylaşma ve işbirliği fırsatları yakalama şansı buldular. Aydın’ımızın yenilikçi kadınlarından tasarım hediyelik eşya, glütensiz ürünler, incirli ekmek ve tatlılar, ısırgan otundan gübre, mandalina kurusundan şekerleme ve dondurma gibi çok sayıda ürün fikri ortaya çıktı.
Çalıştayın sonunda yapılan değerlendirmelerde, Aydın'ın markalaşma potansiyeli ve kadın girişimcilerin bu süreçte önemli bir rol oynayabileceği vurgulandı. Markalaşma, pazarlama, ambalajlama, hikâye anlatımı ve işbirliği konularında Aydın'ın geleceğine ışık tutan öneriler ortaya çıktı.
Ayrıca, Belçika ve Potrekiz'de katıldığı Ufuk Avrupa Programı ve EIT Gıda toplantılardan bahseden Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Proje Sorumlusu Hediye Cerit, katılımcılara AB’deki sektörel eğilimleri aktardı ve farklı projelerden örnekler paylaştı.
TKDK İletişim uzmanı Özge Öner Erler ise IPARD desteklerinin kapsamı ve başvuru kriterleri hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcılara, önceki dönemlerde olduğu gibi IPARD-III kapsamında da çeşitli sektörlerde yapılacak yatırımlar için kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacağını vurguladı.
TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak, Çalıştayımıza katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür eder, Aydın'ın kalkınma ve markalaşma sürecinde birlikte daha güçlü adımlar atmayı dileriz.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.